Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Kültüründe Ekoeleştirel Bakışın Temel Kaynakları ve Yaşar Kemal.

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 51 - 54, 10.01.2024

Öz

İnsanın tarih boyunca doğayla ilişkisi, onu kontrol etmeye ve ondan yararlanmaya dönük olmuştur. Teknolojideki ve sanayideki gelişmeler sosyal ilerlemelere neden olsa bile çevrenin alabildiğine tüketilmesiyle ancak olabilmiştir. Günümüz dünyasında artan hava kirliliği, türlerin yok oluşu, ormansızlaşma, afetler, küresel ısınma, salgınlar, denizlerin kirliliği, madencilik faaliyetleri, kuraklık, temiz su kaynaklarının azalması gibi ekolojik olumsuzluklarla ilgili pek çok süreci aslında çevreye zarar verenlerin sahip oldukları felsefeyle tartışmak gerekir. Doğrusunu söylemek gerekirse, kapitalizm hayaletinin çevrenin büyüsünü nasıl alt üst ettiğini ekolojik krizlerle ilgili araştırmalarda akılda tutmakta fayda var. Öte yandan çevresel felaketlerin yaygınlaşması beraberinde çevreci eleştirilerin ortaya çıkmasına da kaynaklık etmiştir.
Ekosistemin zarar görmesi edebiyatta her toplumsal olgu gibi karşılık bulmuş ve zaman içerisinde çevre temalı edebiyat metinlerinin yazılmasına kapı aralamıştır. Menekşe Yavuz da Akademisyen Yayınlarından 2023’te çıkan Türk Kültüründe Ekoeleştirel Bakışın Temel Kaynakları ve Yaşar Kemal kitabında çevreci eleştirmenlerin dikkatlerinden kaçmayan büyük yazar Yaşar Kemal’in seçilmiş yapıtlarından giderek ekoeleştirel bir bakış inşa etmeyi amaçlıyor.
Çağdaş Türk Edebiyatının dünyaca tanınmış büyük romancılarından Yaşar Kemal’in eserlerinde her yönüyle gözlemlenen doğa sevgisinin ve çevre duyarlılığının varlığı kuşkusuz araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Yaşar Kemal, romanlarında toplumsal değişimin yanında doğadaki dönüşümün izlerini yansıtmakla birlikte özellikle röportajlarında ve düz yazılarında da çevre sorunlarına değinmeyi ihmal etmemiştir. Yaşar Kemal’deki çevre sevgisini okura anımsatan Yavuz, edebi bir tür olarak romanın ekosistemlerin korunmasındaki sorumluluğunu vurgularken ekoeleştiri yaklaşımıyla Yaşar Kemal’in romanlarında toplumsal ve bireysel değişim, çevre, insan ve doğa ilişkisini anlamaya katkı sağlar.

Etik Beyan

Etik beyan gerektirecek bir araştırma değildir.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Editör Kuruluna Saygılarımla...

Basic Sources of Ecocritical View in Turkish Culture and Yaşar Kemal

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 51 - 54, 10.01.2024

Öz

Damage to the ecosystem has found a response in literature like every other social phenomenon, and over time, it has opened the door to the writing of environmentally themed literary texts. In her book Basic Sources of Ecocritical View in Turkish Culture and Yaşar Kemal, published by Akademisyen Publications in 2023, Menekşe Yavuz aims to build an ecocritical perspective by using selected works of the great writer Yaşar Kemal, who did not escape the attention of environmental critics.

Proje Numarası

Yok

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekoeleştiri
Bölüm Kitap Tanıtım
Yazarlar

Aziz Şeker 0000-0001-5634-0221

Proje Numarası Yok
Erken Görünüm Tarihi 9 Ocak 2024
Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi 6 Kasım 2023
Kabul Tarihi 2 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şeker, A. (2024). Türk Kültüründe Ekoeleştirel Bakışın Temel Kaynakları ve Yaşar Kemal. Sanal Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 8(2), 51-54.

Dergimizde yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumlulukları yazarlarına aittir.

Bütün hakları saklıdır: STAD©